Alkukesä on viljelijälle toivon aikaa

19.06.2020
Viljelijät ovat päättäneet kevättyöt pelloilla. Panostukset on nyt tehty ja toivo hyvästä sadosta on olemassa. Kesäntulo on tänä vuonna ollut hidasta, koska toukokuu oli pitkään hyvin kylmä ja hallayöt kiusasivat. Tähän vuodenhetkeen yhdistyy toivo lämpimistä päivistä ja öistä, jotka pitävät yllä kasvukautta. Lempeät sateet ovat myös tarpeellisia kasvun kannalta. Pohjat syksyllä myytävälle sadolle on nyt tehty; tulos nähdään esimerkiksi salaatilla 4-5 viikon, punajuurella 3 kk:n ja kauralla 3,5 kuukauden kuluttua.

Suurin osa peltopinta-alasta Pohjois-Savossa on nurmikasveja sekä ohraa ja kauraa. Paikallista perunaa ja sipulia on saatavilla vuoden ympäri ja muutamat tilat viljelevät myös erikoisempia vihanneksia ja juureksia kuten valkosipulia, sokerimaissia, palsternakkaa, parsakaalia ja pensaspapua pieniä määriä.

Uutuuksien kokeileminen vaatii riskinottoa

Mistä sitten tulevat herätteet uuden kasvin kokeilemiseen ja miten erikoiskasvien pinta-aloja voitaisiin kasvattaa? Ensinnäkin viljelijällä pitää olla innostusta kokeilla uusia kasveja, ja hänen pitää pystyä sietämään myös epäonnistumisia. Moni kokeilee uutta kasvia ensin pienellä pinta-alalla ja suurentaa viljelyalaa, jos tulokset ovat lupaavia. Pohjois-Savon olosuhteissa yksittäisellä vuodella on iso merkitys seuraavien vuosien innostukseen. Sadekesä 2017 söi monelta riskinottohalua ja myös -kykyä, kun lämpösummaa ei kertynyt tarpeeksi eikä mikään kasvi tuntunut yltävän sadonkorjuuvaiheeseen. Toisaalta taas erittäin lämmin ja sopivasti sateita sisältävä kasvukausi innoittaa helposti riskinottoon seuraavina kesinä.

Innostuksen lisäksi tarvitaan erikoiskasvien viljelyyn sopivat maalajit, pienilmasto ja koneistus. Mahdollisuus kasteluun kasvukauden aikana on osa riskienhallintaa.

Mitä te haluaisitte syödä?

Yksi tärkeimmistä asioista on tietenkin kysyntä uusille paikallisesti viljellyille kasvilajeille. Mitä paikallisesti viljeltyä ravintolat haluaisivat omille ruokalistoilleen? Ensi talven aikana tulemme järjestämään viljelijätilaisuuksia, joihin keittiömestarit ovat tervetulleita kertomaan, mitä he haluaisivat olevan tarjolla paikallisesti viljeltynä.

Kirjoittaja Sirpa Lintunen on MTK-Pohjois-Savon aluepäällikkö

e-mail: sirpa.lintunen@mtk.fi

Facebook: https://www.facebook.com/mtk.pohjoissavo
Instagram: https://www.instagram.com/mtk.ry/
www: https://pohjois-savo.mtk.fi/

Kommentoi


Viimeisimmät

Seuraa