European Region of Gastronomy - Kuopio & Pohjois-Savo

Pohjois-Savo ja Kuopion alue on 2020-21 Euroopan maukkain maakunta

European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, joten Pohjois-Savossa voidaan olla syystä ylpeitä. Kun tunnustus myönnettiin Pohjois-Savoon, oli yhtenä perusteluna se, että alue on ollut tähän asti tarkasti vaalittu salaisuus, joka on vihdoin aika paljastaa muillekin!

ERG-tunnuksen puitteissa Pohjois-Savon ruokamatkailu, laadukkaat elintarvikkeet ja palvelut nostetaan valokeilaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. European Region of Gastronomy -statusta voidaan verrata esimerkiksi tunnetumpaan kulttuu­ripääkaupunki -titteliin sillä erotuksella, että tunnustus kehittää monipuolisesti kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä. Tunnustus on askel kohti kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettua Pohjois-Savon ruokamaakuntaa sekä houkuttelevaa ruokamatkailun kohdetta.

Tunnuksen myöntää IGCAT ja tunnustusta on myönnetty vuodesta 2016. IGCAT-verkosto on eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla. Kyseessä on osaamisverkosto, jossa paitsi tutkitaan ajankohtaisia ruokakulttuuriin ja siihen liittyvän matkailun ilmiöitä, myös edistetään alueiden tunnettuutta ja aluetaloutta. Verkostolta voidaan hakea European Region of Gastronomy -statusta, joka myönnetään alueille vuodeksi kerrallaan. 

ERG-kokonaisuus toteutuu Itä-Suomen ProAgrian & Maa- ja kotitalousnaisten, Kuopion kaupungin, SavoGrown sekä Savonia AMK:n hankeyhteistyönä. Mukana kehitystyössä on liki 100 yritystä, tapahtuma­toimijaa, oppilaitosta ja kehittämisorganisaatiota koko maakunnan alueelta. Strategisen tason hankkeissa on tehty strategiatyötä sekä alueellisesti (GastroPlan) että vaikuttaen tulevan ohjelmakauden rahoitusohjelmiin kansainvälisessä yhteistyössä (EUREGA). Kohti strategisia tavoitteita vievät Gastro Business -hanke tukien yritysten kehittämistä koulutuksin, ERG juhlavuosi -hanke, jossa juhlavuoden ohjelma käytännössä toteutetaan. Savolaisuus on makuasia -hankkeessa European Region of Gastronomya tehdään tunnetuksi alueellisesti ja erityisryhmiä osallistaen. Yritysryhmähankkeet, kuten esimerkiksi Gastronominen silta, joka keskittyy elintarvikeyritysten yhteistyöhön sekä vientiin ja Four Season Derby, jossa painotetaan maaseutumatkailun tuotteistamista tukevat ja jalkauttavat kokonaisuutta. Tutustu kokonaisuuteen tästä.
 

Elämää luonnon rytmin mukaan

Juhlavuoden ohjelman kantava teema on foraging – elämä luonnon rytmin mukaan. Suomalainen puhdas luonto, yötön yö, laadukkaat raaka-aineet ja jokamiehen oikeus ovat elementtejä, jotka ovat meille arkipäivää ja joiden kokemuksen haluamme jakaa matkailijoiden kanssa. Olemme koonneet sisältöjä, joissa yhdistyvät luonto, aktiviteetit, hyvä ruoka ja majoitus. Yhteistyökumppanimme ovat tuottaneet yhteistyössä ohjelmaa vuosille 2020-2021. Ohjelmaamme kuuluu mm. ruokatapahtumia, maalaismarkkinoita, kulttuurin ja ruoan yhdistäviä tapahtumia, pop up -ravintoloita elämyksellisissä ympäristöissä, retkiä ja kulttuuriperintöä. Yhteistyöravintolamme käyttävät tarjonnassaan lähituottajien raaka-aineita ja tuovat suomalaisen ruokaperinteen nykypäivään ammattitaidolla.  Alueen parhaimmat ruoka- ja keittiölahjat ovat saatavilla valituista myyntipisteistä vuoden 2020 aikana. Euroopan ensimmäinen Local Food Gift Challenge -kilpailu pidetään avajaisviikolla syyskuussa 2020. Kilpailussa valitaan Euroopan parhaat ruoka- ja keittiötavaralahjat.

Euroopan palkittu ruokamaakunta - European Region of Gastronomy

Makumatkat & gastronomiset helmet

European Region of Gastronomy Kuopio 2020

https://youtu.be/NaD-9zqpeEg

Basics and the benefits of European Region of Gastronomy -award

Alue tunnetaan luonnosta ja elämänlaadusta

Pohjois-Savon keskellä sijaitseva Kuopio on hyvinvointi- ja tervey­sosaamiseen keskittynyt kasvava ja vetovoimainen yliopistokaupun­ki, jota ympäröi puhdas ja kalaisa Kallavesi meriyhteyksineen. Kuopiossa inspiraatio, sydämellisyys ja olemisen vapaus ovat luonnonvoimia, jotka yhdessä kasvavat ainutlaatuisiksi ilmiöiksi, elämyksiksi ja menestystarinoiksi. Alueen asukkaat ovat oivaltaneet jotakin hyvästä elämästä. Matkailijoille Kuopio näyttäytyy kiehtovana, hurmaavana ja omintakeisena – juuri sellaisena, jota on helppo rakastaa. Kuopio-brändi on villiä luontoa, alkuperäistä kulttuuria, yllättäviä ja rikastavia kohtaamisia sekä tapoja nauttia elämästä tässä ja nyt.  Pohjois-Savoon kuuluvat Iisalmen kaupunki, Kaavi, Keitele, Kiuru­veden kaupunki, Kuopion kaupunki, Lapinlahti, Leppävirta, Pielavesi, Rautalampi, Rautavaara, Siilinjärvi, Sonkajärvi, Suonenjoen kaupunki, Tervo, Tuusniemi, Varkauden kaupunki, Vesanto ja Vieremä.

European Region of Gastronomy -tutkimukset

Kuopion alueen tunnustus tuo oivallisia opinnäytetyön aiheita alueen oppilaitoksille. Savonia ammattikorkeakoulun restonomiopiskelija Jenni Hinkkasen opinnäytetyö "Kohti ruokamaakuntaa 2020" tutustuu ensimmäisenä tunnustukseen ja siihen liittyvään temattiikkaan. Tutustu opinnäytetyöhön tästä.

Tarjoamme korkeakouluopiskelijoille mielenkiintoisia opinnäytetyöaiheita vuosien 2018-2020 aikana. Opiskeletko esim. matkailua, kauppatieteita/liiketaloutta, kulttuurialaa, tapahtumatuotantoa, ja European Region of Gastronomyyn liittyvät aihealueet herättävät kiinnostuksesi? Ota yhteyttä ja mietitään sinulle sopiva aihealue!