Anssi Kantelinen

European Region of Gastronomy Kuopio 2020-21 ruokalähettiläs. Ravintola Urban & Blocco.

Mistä sinut tunnetaan?

Uskon ruuan laatuun ja maku edellä menemiseen. Minulla on pitkä historia ravintola-alalla, ja olen saanut toimia monenlaisissa paikoissa. Olen mukana Chaîne des Rôtisseurs -järjestössä. Voitto Suomen Top Chef -kilpailussa vuonna 2015 vauhditti yrityksemme Urbanin perustamista. Nyt ravintolalla on omannäköinen leimansa. Se myös sai Glorian Ruoka & Viini -lehdessä tunnustuksen asiakkaiden valintana Suomen parhaana ravintolana.

Millainen on paras makumuistosi?

Vietimme jo lapsena mökillä paljon aikaa ja kasvatimme siellä paljon kasviksia ja vihanneksia sekä kalastimme. Erityisen hyvin on jäänyt mieleen kesäkeitto ja mummon tekemä vispipuuro. Uskon makumuistoihin vahvasti ja pyrin luomaan niitä jatkuvasti. Paras palaute asiakkailta on, kun asiakas kokee makumuiston esimerkiksi lapsuudestaan, jolloin ruokaelämys saa uuden ulottuvuuden.

Mistä inspiroidut?

Gastronomia on jatkuvasti kehittyvä pyörä. On tiettyjä perusjuttuja, joiden ympärille voi rakentaa mitä vain. Voi myös reippaasti yhdistellä vanhaa ja uutta. Inspiroituminen lähtee yleensä puhtaista raaka-aineista sekä väreistä, tuoksuista tai vaikkapa upeasta ruskasta. Kannattaa myös selailla ruokalistoja ja -kuvia, joiden kautta voi yhdistellä maailmanmakuihin paikallisia raaka-aineita.

Mikä on Pohjois-Savon alueessa ja ruokakulttuurissa ainutlaatuista?

Maut. Vuodenaikojen vaihtelut ovat luoneet erilaisia valmistusmenetelmiä. On tärkeää tietää myös historiaa ja se, että ennen säilöntämenetelmät olivat välttämättömyys, mutta nykyään niiden avulla voidaan luoda erilaisiin raaka-aineisiin monipuolisempia makuvivahteita.

Minkä ruokaan liittyvän salaisuuden haluat jakaa?

Helppo villiyrttituttavuus on ketunleipä. Se on äärettömän hyvä lisä vaikkapa perunavellin joukkoon, sillä se tuo annokseen väriä ja luonnon omaa hapokkuutta.

Millaisen paikallisen gastronomisen lahjan veisit tuliaisiksi?

Kalakukon. Kerran tinkasin moottoripyörästä ja laitoin viimeiseen tarjoukseen mukaan kalakukon. Sain pyörän.