Lähiruokaa, kouluruokatyöpaja ja aistipaja Steiner -koululla 12.11.

20.11.2020

Kuopion Steiner koululla järjestettiin Savolaisuus on makuasia -hankkeeseen kuuluva kouluruokapaja torstaina 12.11. Pajassa Steiner-koulun oppilaat pääsivät kokkaamaan itse lähiruoka-aterian Savon ammattiopiston opettajien ohjeistuksella. Samalla tutustuttiin paikallisiin raaka-aineisiin aistipajan avulla.

Aistipajassa oppilaat saavat tutustua ruokaan kaikilla aisteillaan. Aistipaja pitää sisällään ruoan tuoksuttelua ja tunnustelua kuten tehtäviä siitä, miltä ruoka tuntuu kädellä tai suussa tai makuun keskittymistä. Kuva alla Steiner-koululta (12.11.2020). 

Kouluruokapajat ovat osa Savolaisuus on makuasia hankkeen osallistavaa toimintaa, jossa pyritään tekemään lähiruoka tutuksi mm. tulevaisuuden kuluttajille eli lapsille ja nuorille. Kouluruokapajoja on tarkoitus toteuttaa yhteensä 20 kappaletta ympäri Pohjois-Savoa tulevan vuoden aikana ja Steiner-koululla järjestetty oli ensimmäinen laatuaan.

Lähiruokamenu 12.11.

Salaatti/raastepöytä

Luomusämpylöitä

Lindströminpihvit ja luomuperunamuussi

Kasvispihvit ja lämmin kasvislisäke

Kylmä kurkkukastike

Omenapiirakka/omenapaistos/omenahyve

Kaikki raaka-aineet olivat mahdollisuuksien mukaan luomua ja tulivat koululle lähialueen tuottajilta. 

Savon ammattiopisto (Sakky) on yksi Savolaisuus on makusasia -hankkeen osatoteuttajista ja siten he ovat mukana tekemässä lähiruoasta tunnettua alueella. Lähiruoan käyttö tosin on arkipäivää Savon ammattiopistossa myös lähiruokaviikon ulkopuolella; esimerkiksi Toivalan ja Varkauden ravintolat käyttävät lähituottajan perunoita koko ajan ja Kuopion kampuksille luomuleipää toimittaa Julkulan leipomo.

Savolaisuus on makuasian tavoitteena on lisätä pohjoissavolaisen lähiruoan tunnettuutta, jotta Pohjois-Savo tunnetaan paikallisesti, valtakunnallisesi ja kansainvälisesti puhtaan ja laadukkaan ruoan ja raaka-aineiden tuottajana. Tavoitteena on myös lyhentää lähiruoan matkaa pellolta kuluttajien ruokapöytiin, tuoda näkyvyyttä tuottajille ja kehittää yhteistyötä eri toimijoiden välillä alueella

Katso lisää

Katso lisää

Seuraa