Euroopan ruoka- ja keittiölahjat kilpailevat taas paremmuudesta

07.06.2021

EUROOPAN RUOKA- JA KEITTIÖLAHJAT KILPAILEVAT TAAS PAREMMUUDESTA -
EUROPEAN FOOD GIFT CHALLENGE ALUEKILPAILU PIDETTIIN KUOPIOSSA 3.6.2021

International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) organisoiman kilpailun tavoitteena on tunnistaa ja palkita parhaat ja innovatiivisimmat gastronomiset lahjat Euroopassa.  Vuonna 2020 kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa Euroopan ruokamaakunnan juhlavuotta viettävässä Kuopiossa.  Tänä vuonna Euroopan loppukilpailu pidetään 22 – 23.7.2021 Coimbrassa, Portugalissa. Pohjois-Savon gastronomista maakuntaa edustavat tuotteet karsittiin Kuopiossa järjestetyssä aluekilpailussa Savonialla 3.6.2021. Yhteensä 4 ruoka- ja keittiölahjatuotetta valittiin edustamaan Pohjois-Savoa loppukilpailuun.

European Food Gift Challenge kilpailuun haetaan Euroopan gastronomisten alueiden ruokakulttuuria ja käsityöperinteitä ilmentäviä korkealaatuisia ruoka- ja keittiötuotteita, jotka soveltuvat tuotelahjoiksi. Tavoitteena on tukea alueiden pientuottajia ja perinteisten tuotteiden valmistusta sekä tuoda esiin tuote- ja tuottajatarinoita, jotka edistävät alueen ruoka- ja käsityökulttuurin säilymistä.  ​ Lisäksi kilpailun avulla halutaan edistää tuotteiden menekkiä ja paikallisten tuotteiden sekä tuottajien tunnettuutta.

Perinteisten ja paikallisten tuotteiden kysyntä on kasvussa erityisesti matkailijoiden keskuudessa. Tuotteen pitäisi edustaa aidosti paikallista kulttuuria ja olla vastuullisesti tuotettu. Ostajaa kiinnostaa tuotteen syntytarina ja tämä voi olla ratkaiseva tekijä ostopäätöksen tekemisessä, siksi tarinan pitää olla tarjolla helposti tuotetta valittaessa. Aidoissa pohjoissavolaisissa lahjatuotteissa käytetään tyypillisesti puuta, tuohta, villiyrttejä, hunajaa sekä marjoja alueemme metsistä.

Kilpailuun oli ilmoittautunut  15 yritystä ja kilpailutuotteina oli 13 ruoka-aiheista sekä 9 keittiölahjatuotetta. Mukana olleille yrityksille on Gastro Business -hankkeen tiimoilta tarjottu työpajoja ja sparrausapua tuotteen kehitysprosessissa.

European Food Gift Challenge kilpailu käydään 22. – 23.7.2021 Coimbrassa, Portugalissa, jonne kukin kilpailuun ilmoittautunut Euroopan Gastronominen alue voi lähettää 2 ruokatuotelahjaa sekä 2 ruoka-aiheista keittötavaralahjaa.  Tuomaristo, johon kuului alueemme ruoka-, matkailu- ja luovien alojen vaikuttajia, valitsi  Pohjois-Savon gastronomista aluetta edustamaan tänä vuonna seuraavat tuotteet:

Ruokalahjat:

  • Kauraparta leipäjauhoseokset: Kauraparta Oy, Kuopio
  • Mansikkamehu: Nenosen Mansikkatila, Suonenjoki

Keittiötavaralahjat:

  • Käydään pöytään -ystäväkirja ruokahetkiin: Kirjailija Kirsi Pehkonen, Vehmersalmi
  • Pikku-Kappa ”Söpöläinen”: Vaahteramäen mumma & pappa, Vehmersalmi

Lisäksi tuomaristo antoi erityismaininnat seuraaville tuotteille:

  • Herkullinen makuelämys: Pohjolan luomuhedelmätrio: Pohjolan Hedelmä - Hiekkalan Tila, Kuopio
  • Houkutteleva tuotekokemus: Amppari Amppeli: Keramiikkastudio Jenni Linnove, Siilinjärvi
  • Mieleenpainuva tuotetarina:Ilmattaren tuotteet Keskikesän Hunaja sekä Marjahunajavalmiste 3-set, Iisalmi
  • Innovatiivinen artesaanituote: Leipänen: Ketoinen Oy, Kuopio

Tuomaristo arvioi tuotteita pakkauksen houkuttelevuuden, kierrätettävyyden ja kuljetuksen helppouden näkökulmasta. Tuotteessa pitäisi olla selkeä brändi ja tarinallisuus ja sen pitäisi edustaa paikallista kulttuuria. Keittiölahjatuotteissa arvioitiin käytännöllisyyttä, ja käyttömukavuutta sekä muotoilua. Ruokatuotteissa myös tuotteen maku ja rakenne arvioitiin tuotteita maistelemalla. Tuotteiden sopivuutta lahjatuotteiksi sekä hintalaatusuhdetta korostettiin erityisesti ja tuomaristo antoi vinkkejä tuotteiden jatkokehitystyöhön.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat Koivumäen Kartanon kehitysjohtaja Sari Mielonen, kauppias ja Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Sirpa Karppi, Lakeland II-hankkeesta matkailun asiantuntija Teija Neuvonen, Kalevala Spiritin partner manager Marko Rossi, Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilun asiantuntija Raisa Leinonen sekä Savonian entinen ruokatuotannon lehtori, Savolaisen ruokakulttuurin pioneeri Sinikka Määttälä.

Ruoka- ja keittiötavaroiden kehitysohjelma toteutetaan Liiketoimintaosaamista Pohjois-Savon ruokamatkailuun - Gastro Business –hankkeessa, joka on rahoitettu Euroopan sosiaalirahaston tuella.

Lisätietoja:

https://igcat.org/projects/european-food-gift-challenge/

Henna Lehikoinen, Savonia, p. 044 785 6021, henna.lehikoinen@savonia.fi

Johanna Kantala, Savonia, p. 044 785 6925, johanna.kantala@savonia.fi

Katso lisää

Katso lisää

Seuraa