Alahovin taidekesä avattiin hellesäässä

23.06.2021
Alahovin viinitilalla Vaajasalossa on jo kahdenkymmenen vuoden ajan ollut mahdollisuus nauttia kesäisin ruuan ja juoman lisäksi myös kulttuurinautinnoista. Viinitilan kesäkausi ja tämän kesän taidenäyttelyt avattiin tiistai-iltana täydellisessä kesäkelissä. Tänä kesänä  Alahovissa on esillä kahden taiteilijan, Väinö Lätin ja Leonardo Da Vilhun, töitä.

Kuvanveistäjä Väinö Lätti työskenteli vuosikymmeniä Vaajasalossa sijaitsevassa läheisessä ateljeessaan, ja on siis mitä luontevinta sijoittaa hänen taidettaan kotisaarelle Vaajasaloon Alahovin viinitilan rehevään ympäristöön sekä viinitupaan. Näyttelyssä on esillä yhteensä 33 Lätin perikunnan hallussa olevaa taideteosta, jotka kaikki ovat myös ostettavissa. Näyttely alkaa jo heti laivalaiturilta, jossa ensimmäiset teokset saavat taustakseen välkehtivän Kallaveden. Taideteokset johdattelevat luonnon rakentamissa taustoissa kulkijan kohti viinitilan pihaa ja viinitupaa, jossa on esillä Lätin pienempiä taideteoksia.

Viinituvassa ja vanhaan säilörehutorniin tehdyssä näyttelytilassa on esillä taiteilija ja keräilijä Risto Vilhusen eli Leonardo Da Vilhun maalauksia. Vilhunen teki pop-taidetta jo 1960-luvulla ja innostui myöhemmin maisemamaalauksesta ja renesanssiajan taidesuuntauksesta, jolloin hän myös loi itselleen renesanssiruhtinas Da Vilhun hahmon.  Vilhusen keräilyvimmasta kuopiolaiset voivat nauttia myös ortodoksisessa kirkkomuseo Riisassa, jonne hän on lahjoittanut ainutlaatuisen yli 800 ortodoksista esinettä sisältävän taidekokoelman.

Alahovin taidenäyttely on avoinna koko kesän päivittäin klo 9-21.00  31.8.2021 asti. Viinitilalle pääsee kätevästi Roll Risteilyjen laivoilla Kuopion matkustajasatamasta.

Katso lisää

Savolaisuus on makuasia

03.10.2020

Savolaisuus on makuasia!

Pohjois-Savoa viedään nyt maailmankartalle puhtaan ja laadukkaan ruoan ja raaka-aineiden tuottajana. Pohjois-Savossa on rikas ruokakulttuuri, joka perustuu puhtaisiin, paikallisiin raaka-aineisiin, laajaan alkutuotantoon, pitkiin perinteisiin sekä savolaiseen elämäntapaan. Ammattitaitoisten, työhönsä intohimoisesti suhtautuvien keittiömestareiden ja kokkien sekä maakunnallisen markkinointi- ja brändäystyön tuloksena näistä elementeistä on syntynyt kansainvälisen vertailun kestävä gastronominen elämys. Pohjoissavolainen gastronomia on jäänyt vuosien varrella piiloon kansainväliseltä yleisöltä, mutta nyt se on aika nostaa esiin maakuntamme ylpeyden aiheena, kehittämisen välineenä ja yhtenä matkailun vetovoimatekijänä. Savolaisuus on makuasia-hanke on osa hankekokonaisuutta, joka liittyy Pohjois-Savolle myönnettyyn Europian Region of Gastronomy Kuopio Region 2020-tunnukseen. Kuopion alue on ensimmäinen alue Suomessa, jolle ERG-tunnus on myönnetty, joten Pohjois-Savon on syytä olla erityisen ylpeä siitä.

Savolaisuus on makuasia-hankkeen avulla lähiruoan arvostusta halutaan nostaa erityisesti tulevaisuuden kuluttajien eli lasten, nuorten ja maahanmuuttajien keskuudessa. Lähiruoka voi näkyä koululounaalla, mutta huolestuttavan iso osa pohjoissavolaisista lapsista ja nuorista jättää koululounaan kokonaan syömättä tai syö vain osan koululounaan ateriaosista. Terveyden ja hyvinvointilaitoksen tekemän kouluterveyskyselyn (2017) mukaan esimerkiksi yläkoulussa (8. ja 9. lk), lukiossa (1. ja 2. v) ja ammatillisessa koulutuksessa olevista pohjoissavolaisista nuorista lähes 30 % ilmoitti ettei syö koululounasta päivittäin. Lähiruokaa (vihannekset, marjat ja hedelmät) voitaisiin käyttää kouluissa enemmän mm. välipaloina ja tähän tarkoitukseen kunnat voivat hakea EU:n kouluhedelmätukea. Lisäksi kotona asuvaa ikääntynyttä väestöä pyritään aktivoimaan osallistuttamalla heitä sosiaalisiin ruokailutilanteisiin, jotka takaavat monipuolisen aterian ja tuovat mielekästä ohjelmaa päiviin.

Paikallisten kuluttajien ymmärrystä halutaan lisätä siitä, ettei ole tarvetta lähteä ”Kallavettä kauemmaksi kalaan”. Lähiruoan tunnettuuden paraneminen kuntalaisten keskuudessa nostaa lähiruoan arvostusta ja parantaa tietoa sen saatavuudesta. Hankkeen tavoitteena on samalla tarjota maaseutuyrittäjille uutta tietoa ERG statuksen tuomista uusista yhteistyömahdollisuuksista sekä toimintamalleista. Tavoitteena on myös lyhentää lähiruoan matkaa pellolta kuluttajien ruokapöytiin, tuoda näkyvyyttä tuottajille ja kehittää yhteistyötä eri toimijoiden välillä.

”Pohjois-Savolaisilla lähituottajilla olisi nyt lupa nostaa hankkeen avulla itsensä ylpeänä jalustalle ja heidän toivotaankin ilmiantavansa itsensä, jotta pohjoissavolainen puhdas alkutuotanto saa arvoisensa näkyvyyden” toivoo hankkeen Projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen

Lähituottajilla tarjotaan mahdollisuutta lähteä tuotteistamaan tilavierailuita tuotteiksi, mainostamaan omaa tilaa ja suoramyyntiä tai kehittämään lähituotteiden helpompaa saatavuutta kuluttajille sekä ammattilaisille. 19.3. järjestetään koko ruokaketjun toimijoiden kohtaaminen (Ravintola Savonia, Sammakkolammentie 2, 70200 Kuopio), jossa saa tietoa Pohjois-Savon lähi- ja luomutuotemarkkinoista, tutustutaan alueen lähi- ja luomuruokatarjontaan sekä voi keskustella tuotekehityksestä ja yhteistyöstä suoraan ostajan/tuottajan kanssa. Ruokaketjun toimijoiden toivotaan ilmoittautuvan mukaan tapahtumaan 12.3 mennessä: https://link.webropolsurveys.com/EP/9AF01CA64D7E7E9B

LISÄTIETOJA: Projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, Savolaisuus on makuasia-hanke, Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi, www.tastesavo.fi, facebook.com/tastesavo.fi