Savonian Secret menestyi kansainvälisessä Food Film Menu –kilpailussa

15.09.2021

Savonian Secret -lyhytelokuva on voittanut Historialliset ruokareitit ja ruokaperinteet-kategorian Food Film Menu -kilpailussa. Tuomariston kommentein: "Savonian Secretissä on kaunista tarinallista ja kuvallista kerrontaa, joka välittää rakkautta ja rauhaa alueesta. Se on runsas esitys alueen ruoka- ja viljelyperinteistä." Tarina vie katsojat alueen gastronomian alkulähteille paljastamalla sen maukkaan ja monipuolisen salaisuuden. Elokuva luo kunniaa pohjoissavolaiselle ruokakulttuurille, raaka-aineille ja tuottajille.  

Kansainvälisen Food Film Menu -ruokaelokuvakilpailun järjestäjä IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism) pyrkii lisäämän tietoisuutta ruuan, kulttuurin, taiteen ja vastuullisen matkailun kehittämisen tärkeydestä sekä ruokakulttuurin keskeisestä roolista osana yhteiskunnan hyvinvointia. Food Film Menu 2021 -kilpailuun valittiin lyhyitä elokuvia, jotka esittelevät sekä palkittuja eurooppalaisia ruokamaakuntia että ehdolla olevia alueita ja niiden kulinaarista perintöä. ”Jokaisella alueella on lukemattomia kiehtovia ruokaan liittyviä tarinoita, jotka odottavat kerrotuksi tulemista.” 

Food Film Menu 2021 sisältää 8 kategoriaa, ja koko kattauksesta valitaan koko kilpailun parhaat sijoille 1,2 ja 3. Elintarvike-, kulttuuri- ja elokuva -alan asiantuntijoista koostuva komitea valitsee kustakin kategoriasta voittajat. Näistä muodostuu yhdessä Food Film Menu 2021, joka esitetään eri elokuvafestivaaleilla ympäri Eurooppaa. Yhteistyössä ovat Astra Film Festival, Aarhus FoodFilmFestival, Girona Film Festival ja Kosmorama Trondheim International Film Festival. Lisätietoja: https://igcat.org/projects/food-film-menu/  

Savonian Secret-lyhytelokuvan on tuottanut Savonia-AMK:n hallinnoima Savolaisuus on makuasia-hanke, jonka tavoitteena on nostaa lähiruuan ja alkutuottajien arvostusta niin paikallisesti, kansallisesti kuin myös kansainvälisestikin. Se on osa Pohjois-Savolle myönnettyä European Region of Gastronomy-tunnuksen ympärille kietoutuvaa hankekokonaisuutta. Maakunta on tunnettu puhtaista raaka-aineista, elinvoimaisesta maataloudesta ja edistyksellisistä ruoka- ja elintarvikealan toimijoista. Tunnuksen myötä alueen asema modernina, monimuotoisena ja perinteitä kunnioittavana gastronomisena alueena vahvistuu edelleen, ja kantavana teemana onkin elämä luonnon rytmin mukaan.   

Projektipäällikkö Hannaleena Uhlbäck-Ropponen kertoo: ”Savonian Secret-lyhytelokuva on tarinallinen brändivideo, jolla haluamme herättää paikallisissa kotiseutuylpeyttä samalla puhutellen myös kansallista sekä kansainvälistäkin yleisöä, ja lisätä alueen houkuttelevuutta. Ennen kaikkea elokuvassa halusimme nostaa pohjoissavolainen alkutuotanto sen ansaitsemalle paikalle kirkkaimpiin parrasvaloihin, ja kiittää tuottajia upeasta ja vaativasta työstä, joka mahdollistaa meille maailman parhaiden raaka-aineiden käytön niin koti- kuin ammattikeittiöissäkin. Pohjois-Savo on ollut pitkään piilossa pidetty salaisuus, jonka halusimme nyt jakaa koko maailmalle! Kiitokset voitosta kuuluu kaikille esiintyjille, yhteistyökumppaneille ja paikallisille yrittäjille, jotka mahdollistitte tämän videon onnistumisen.”  

Videotuotannosta vastannut BrainyDay Visual Oy:n ohjaaja Samuli Hahl riemuitsee: ”Jo tuotannon alkuvaiheessa asetimme tavoitteeksemme menestyä Food Film Menu-lyhytelokuvakilpailussa. Onkin todella hienoa, että Savonian Secret-lyhytelokuva saa tällaisen kansainvälisen tunnustuksen. Kiitos ja kumarrus kaikille tuotantoon osallistuneille tahoille; nyt on syytä juhlaan! Ajatus brändielokuvalle syntyi siitä, että keskellä Suomea on metsien ja järvien ympäröimä gastronominen alue, joka on vielä jäänyt suurelta yleisöltä huomaamatta. Varjeltu salaisuus (Savonian Secret) - brändielokuva luo kunniaa pohjoissavolaiselle gastronomialle ja alkutuottajille. Pohjoissavolaiset saavat olla ylpeitä siitä, mitä täältä löytyy. Tarjonta on laaja ja rikas.” 

“There is a gastronomical region in Lakeland, Finland, that only a few really know. North Savo - a secret worth exploring. What makes this secret worth searching for? What makes savonians and this area unique? Here people live along with the rhythm of nature. They work for themselves and for their loved ones. North Savo is a treasure chamber with the soil as a floor and the sky as a roof. Welcome to feast at the savonian table. #tastesavo“  

Elokuvat ja televisioHanketiedotteetKaupungit ja kunnatLifestyleMatkailuRuoka ja elintarvikkeetVapaa-aika


Tietoa julkaisijasta

Lisätietoja:   

Hannaleena Uhlbäck-Ropponen, puh 044 785 5580, hannaleena.uhlback-ropponen@savonia.fi  

Savolaisuus on makuasia/ERG: https://www.tastesavo.fi/savolaisuus-on-makuasia  

Savonian Secret YouTubessa: https://www.youtube.com/watch?v=FJBk3UU_yRU  

Kuvia videosta: https://www.dropbox.com/sh/bajtul74hm69q05/AADkT6vrBXBoFjKRwzv8ORTfa?dl=0 ja ruokakuvat loppukohtauksesta: https://www.dropbox.com/sh/oqzf390k3njiolo/AAAWJanqwfyreCjGk7tMt2-Ba?dl=0  

Euroopan Ruokamaakunnan kattaus 2020-21 www.tastesavo.fi  

BrainyDay Visual https://brainyday.fi/tarinamme  

Info: European Region of Gastronomy on kansainvälisesti arvostettu tunnustus, joka myönnetään vuosittain yhdelle tai useammalle eurooppalaiselle alueelle. Tunnustus vuosille 2020-21 Pohjois-Savon ja Kuopion alueella on ensimmäinen laatuaan Suomessa, ja on verrattavissa Euroopan Kulttuuripääkaupunki-titteliin. Maailman ruokamatkaliiton (WFTA) viime vuonna tekemässä tutkimuksessa 86 prosenttia matkailijoista kertoi, että heidän matkakohdevalintaansa vaikuttaa sen ruoka- ja juomatarjonta.  Tunnustus on askel pitkäjänteisessä kehitystyössä kohti kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettua Pohjois-Savon ruokamaakuntaa sekä houkuttelevaa ruokamatkailun kohdetta.  ERG -tunnustuksen myöntää eurooppalaisten alueiden yhteistyöverkosto IGCAT, joka edistää monialaista yhteistyötä ruokakulttuurin, matkailun, kaupunkikulttuurin ja taiteen alueilla. Kokonaisuus toteutuu Itä-Suomen ProAgrian & Maa- ja kotitalousnaisten, Kuopion kaupungin, SawoGrown sekä Savonia AMK:n hankeyhteistyönä.   

Katso lisää

Katso lisää

Seuraa