Makumittelö: Pohjoismainen ruokaseikkailu Savossa

31.03.2021

Makumittelö - Pohjoismainen ruokaseikkailu Savossa on minisarja, jossa Joonas Pesonen https://www.pesojoonas.fi/​, Janne Kaperi https://www.youtube.com/biisonimafia​ ja Lotta Saahko https://www.youtube.com/channel/UCzMG...​ Lives Her Dream, https://www.youtube.com/LottajaPappa/​) saavat tehtäväkseen löytää puhtaimmat ja parhaat raaka-aineet Pohjois-Savosta, joka on valittu Euroopan ruokamaakunnaksi (ERG eli European Region of Gastronomy) vuosiksi 2020–2021. Matkallaan kilpailijat pysähtyvät paikallisissa kohteissa keräten mukaan metsästä löytämiään ja paikallisilta yrittäjiltä saamiaan raaka-aineita. Näitä hyödyntämällä ja käyttämällä kilpailijat, yhdessä kuopiolaisten keittiömestareiden kanssa, valmistavat kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuden. Sarja koostuu seitsemästä jaksosta, ja viimeisessä jaksossa nähdään kuinka pohjoissavolaiset raaka-aineet muuttuvat herkullisiksi pohjoismaista ruokavaliota noudattaviksi annoskokonaisuuksiksi. Kaikki 7 jaksoa ovat nyt saatavilla Taste Savo YouTube -kanavalla englanninkielisillä tekstityksillä. Sarjan konsepti ja tuotanto: Makugassi ry. Videon on tilannut Savonia-ammattikorkeakoulun Gastro Business -hanke, joka on osa Kuopion alueen European Region of Gastronomy hankekokonaisuutta.

Lue myös: Pohjoismainen ruokavalio – Miksi mennä Italiaan, kun voi matkustaa Savoon makumatkalle! "Miksi mennä Italiaan, kun voi matkustaa Savoon? Pohjoismainen ruokavalio on jokseenkin tuntematon meille suomalaisille. Tunnemme ehkä paremmin Välimeren ja Aasian alueen keittiöt kuin omamme. Ulkomaisissa keittiöissä on tietynlaista eksotiikkaa, joka vetää puoleensa enempi. Toki pohjoismainen ruokavalio kaipaa vielä lisäpotkua tunnettuvuuteen, jotta sillä voidaan valloittaa maailma ja meidät suomalaiset." Inspiroidu resepteistä: Leivitettyä lampaankääpää Etelä-Konneveden kansallispuistosta ja Pellesmäen karamellisoitua omenaa, grillattu Kalavapriikin ahven Kallavedestä sekä puolukkapuuro, mustikkakreemi sekä paahdettua Kaurapartaa. 

Gastro Business -hankkeen tavoitteena on vahvistaa lähiruoka-alalla olevien toimijoiden (ravintolat ja muut ravitsemispalvelut, matkailuyritykset, luovien alojen yritykset ja toimijat sekä oppilaitokset) yhteistyötä sekä tehostaa alan kehittämistä. Pidemmän aikavälin tavoitteena on rakentaa jatkuvuutta vastuullisen ruokamatkailun kehitystyöhön. Alueen gastronomisen tason nosto edistää jo tätä kehitystä ja tukee Pohjois-Savon maaseudun visiota: ”vuonna 2020 Pohjois-Savo on valtakunnallisesti ja kansainvälisesti tunnettu ruokamaakunta”. Vastuullinen matkailu: European Region of Gastronomy -tunnus yrityksen ovessa, ruokalistalla, verkkosivuilla tai muissa markkinointimateriaaleissa kertoo yrityksen olevan alueen ruokamatkailun helmi, ja se viestii paikallisista ja aidoista, vastuullisesti tuotetuista tuotteista ja palveluista. Käyttöoikeutta voivat hakea Pohjois-Savon alueen yritykset, jotka valmistavat tuotteensa alueella, käyttävät tuotteissaan ja palveluissaan paikallisia raaka-aineita ja jotka sitoutuvat kehittämään yritystoimintansa ympäristöllistä, taloudellista- ja sosiaalista vastuuta.

Katso lisää

Katso lisää

Seuraa